Yiyeceklere, içeceklere neredeyse tüm gıdalara eklenip tüketilen tuz mutfakların olmazsa olmazı. Aşırıya kaçmamak şartı ile yemeklerin içerisine bir miktar eklenen tuz yemeğin tadını ortaya çıkarır. Yiyeceklere lezzet katar. Özellikle iyot vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken bir element olduğu için iyotlu tuz daha yararlıdır. İyot büyüme çağında gelişimi büyük ölçüde etkileyen ve insan zekası üzerinde etkili olan bir elementtir. Tiroid bezleri üzerinde etkisi bilinen iyotun eksikliği guatr hastalığına yol açabiliyor. Ayrıca tuzda vücudun ihtiyacı olan bazı mineraller de mevcuttur. Ancak gene de sağlık için tuz tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Özellikle iyotlu tuz kullanımına hipertiroid ve nodüler guatr rahatsızlıkları olan bireylerin dikkat etmesi tavsiye ediliyor.
Tuzu dilimlenmiş salatalık gibi sebzelerin üzerine serpip öğün aralarında sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Yemekler dışında hazırlayacağınız salata, sandviç gibi aperatiflere dökebilir, kullandığınız yoğurdun içine bir miktar su ile ekleyip çırparak ayran hazırlayabilirsiniz. Tuz besinlerin konservelenip saklanmasında, uzun süre bozulmadan kalabilmeleri için kullanılıyor. Turşu, zeytin, sarma yaprağı, salça gibi ürünler bol tuz ile yapılıyor.