Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan arpa şehriye, küçük taneli yapısı ve esmer rengi ile öne çıkar. Bazı yemeklerin ana malzeme olan bazı yemeklere ise çeşni olarak eklenerek çok yönlü bir kullanım sunar.
Kendi başına yemek olarak makarna gibi haşlanarak, çorba yapılarak ya da pilav yapılarak tüketilir. Küçük taneleri ile kısa sürede kolayca haşlanan arpa şehriye, kırmızı et ile uyumlu bir tada sahip olduğu için kıymalı yemek olarak hazırlanır. Çeşni olarak pirinç pilavına katılsa da arpa şehriyeyi tek başına çingene pilavı ve alaca pilavı gibi farklı tarifler yaparak tüketebilirsiniz. Salata veya sütlaç gibi tariflerde de kullanılan ürünü ile hem yöresel hem de orijinal yemekler yaparak lezzetli sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Öneli bir karbonhidrat kaynağı olduğu için enerji veren ürün, yüksek oranda lif içeren yapısı ile sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.