Mevsiminde yetişen sağlıklı üzümlerle kahvaltılarda tüketilebilecek şifa kaynağı
üzüm pekmezini sizler için en sağlıklı yöntemlerle hazırlıyor ve beğeninize sunuyoruz. Pekmezlik kara üzümler geleneksel yöntemlerle işlenerek pekmeze dönüştürülmek üzere en iyileri seçilerek toplanır ve sofralara hazır hale getirilir.
Pekmez yapılacak üzümler toplandıktan sonra şıra alanında güzel bir şekilde yıkanırlar ve çuvallara doldurulurlar. Sonrasında pekmez yapımında kullanılan pekmezlik beyaz toprak ile birlikte üzümler de ezilerek şıra haline getirilir. Büyük bakır kazanlarda kaynatılan şıra güneş altında dinlendirilmek üzere 2 gün boyunca bekletilir ve şıra burada pekmez haline dönüşür.
Bidonda Üzüm Pekmezi
Konuyu biraz açacak olursak pekmez çok faydalı bir besin kaynağıdır. Türk yemek kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Başta üzüm, dut ve benzeri meyvelerin suyunun alınıp bu suyun kaynatılması ve pekmez toprağı ile durultulmasıyla kahverengimsi bordo bir şıra elde edilir. Bu berrak şıra, kısa süreli vakum altında ya da pastörizatörlerde pişirilerek pekmez haline getirilir. Hermetik dolum yapılarak vakum oluşumu sağlanır ve soframıza gelinceye kadar tazeliğini muhafaza eder. Pekmez faydaları saymakla bitmez. Doğal karbonhidrat kaynağıdır. Seyidoğlu Üzüm Pekmezi Bidon 700 gr olarak ürettiğimiz pekmez besin kaynağı yüksektir ve kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum mineralleri sağlayıcısı olarak bioyararlılığı yüksek bir besin maddesidir. Tahin pekmez muhteşem bir ikilidir. Ayrıca pekmezle yapılan yiyecekler de çok lezzetli ve faydalıdır.
Kara üzüm pekmezi faydaları
Üzüm pekmezinin faydalarına değinmeden önce belirtmekte fayda var;
üzüm pekmezinin yaklaşık olarak 200gr kadarlık bir kısmının vücuda sağladığı kalori bakımından eşdeğer besinler, 1150gr süt, 350gr kırmızı et ve 300gr beyaz ekmek olarak belirtebiliriz.
Üzüm pekmezi tam bir demir kaynağıdır.
Pekmez, kırmızı et gibi diğer yağlı kaynaklara kıyasla vücuda demir katkısında bulunmak için daha iyi ve sağlıklı bir alternatiftir. Pekmez kan kaybından dolayı demir eksikliği riski yüksek olan kadınların menstruasyonu için çok etkilidir.
Ayrıca üzüm pekmezi magnezyum kaynağıdır. Magnezyum elementi vücudun sinir sisteminin işleyişinde ve kan pıhtılaşmasının önlenmesinde olduğu gibi aynı zamanda proteinlerden ve karbonhidratlardan enerji üretilmesi bakımından hayati bir rol oynamaktadır. Huzursuz bacak sendromu çeken kişilerin magnezyum eksikliği yaşadığından dolayı bu sendromu yaşayabileceğini düşünürsek pekmez doğal bir çözüm olarak seçenek olabilir. Ek olarak cinsel gücün arttırılmasında ve doğurganlıkta pekmezin rolü büyük ve önemlidir.
Saymakla bitmeyecek gibi görünen pekmezin potasyum bakımından zengin bir kaynaktır. Son olarak pekmez baş ağrısını ve yorgunluğu önleyici bir etkisi de bulunmaktadır.