Yeşil mercimek ülkemiz de çok tüketilen besinlerden birisidir. Yeşil mercimekle lezzetli çorbalar, yemekler yapılmaktadır. Salatalar da ve pastalarda kullanılmaktadır. Yeşil mercimek protein deposu olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve iyot bakımından da oldukça zengindir. Düşük kalori nedeniyle diyet listelerinde de ilk sırada yer alan yeşil mercimeğin insan sağlığına birçok faydası vardır.
Potasyum, kalsiyum, çinko, niasin ve K vitamini açısından yüksek depo olan yeşil mercimek, aynı zamanda diyet lifi, yağsız protein, folat ve bol miktarda demir içermektedir. Pek çok ciddi sağlık sorunları riskini azaltabilen yeşil mercimek araştırmalara bakıldığında en çok inflamasyonu azaltmaya yardımcı olması yönü ile tanınarak romatoid artrit rahatsızlığından muzdarip olanlar için de iyi bir kurtuluş ve kaçış yöntemi olarak bilinmektedir.
Ayrıca yüksek oranda lif içermesi sayesinde diyabet, insülin direnci ya da hipoglisemi gibi rahatsızlıklar için de oldukça faydalıdır. Kan şekeri seviyesini dengede tutarak aynı zamanda iyi bir enerji kaynağı olabilmektedir. Bunların yanı sıra içerdiği demir sayesinde demir eksikliği, anemi gibi rahatsızlıkların tedavisi için sıklıkla önerilmektedir.